torstai 20. maaliskuuta 2014

Raglanhihainen paita olkarypytyksillä ja näin sen tein

Sain CeeDesign-Blogia lukiessani inspiraation kokeilla raglanhihaiseen paitaan olkarypytyksiä. Sain itse apuja FB:n ompeluryhmän jäseniltä, kiitokset siitä heille. 

Tein tähän vähän yksityiskohtaisemman työohjeen itselleni muistilapuksi. 
Jospa siitä on hyötyä muillekin.

Here we go... Taittelin tavallisen raglanpaidan hihakaavan haitariksi kainalosta pääntietä kohti. Näitä viivoja myöten leikkasin kaavan yläosan suikaleiksi. Asettelin kaavan alaosan ja suikaleet noin parin sentin välein uudelle kaavapaperille ja piirsin uuden hihakaavan tämän asettelun mukaisesti.


 Uusi hihakaava näyttää tältä, eli saumanmittaan on tullut reilusti lisää mittaa. Suikaleiden asettelua muuttamalla mittaa saa maun mukaan lisättyä ja vähennettyä riippuen siitä, kuinka paljon rypytystä halajaa.Näistä kuvista saa idean millä tavoin tuo suikaleiden mukaan piirretty uusi kaava eroaa alkupeäisestä hihakaavasta. Ja sitten vaan kankaita leikkaamaan!


Suora ommel sauman reunaan. Sen avulla rypytin langoista vetämällä uuden kaavan mukaan leikatun kankaan sauman vastaamaan alkuperäisen (lyhemmän) kaavan sauman mittaa. Kankaan alla siis alkuperäinen kaava.(Tässä jos missä kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa...)


 Halusin saada rypytyksen enimmäkseen olkapään kohdalle, joten kainalon kohdalle rypytystä ei juuri tullut.


Uuden kaavan mukainen hiha ja alkuperäisen paidan etukappale osuu hyvin toisiinsa. Saumurilla suristellen saumat sitten vaan yhteen. Kainalon kohdalla ommellessani hihaa ja sivuja yhteen, venytän mutkan suoraksi. Muutaman paidan onnistuin pilaamaan kun yritin kuuliaisesti käännellä kangasta kurvissa. Paita on nyt kanttauksia ja käänteitä vaille valmis. Niistä mahdollisesti lisää toisella kertaa, tämän paidan kanttauksen kanssa meinasi mennä hermo.


8 kommenttia:

 1. Nyt näyttää niin hyvältä, että tämä idea on pakko toteuttaa myös itse. Kiitos siis ohjeesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Kiva jos ohjeesta on iloa. :)

   Poista
 2. Kauniit nuo olkakrypytykset ja hienot ohjeet olet väsännyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tulin siihen tulokseen, että sanavarastoni ei olisi riittänyt työohjeeseen. Tästä johtuen otin kameran kaveriksi tämän päivän projektiin. :)

   Poista
 3. Minäkin katselin samassa blogissa, että oli kiva idea. Oikein hienolta näyttää tämä sinunkin paitasi ja ohjeesta on varmasti apua monelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huppari oli niin kaunis, että tuli kamala hinku kokeilla samaa tyyliä itsekin. :) Opin taas jotain uutta ja kivaa ja tytär tykkäsi paidasta myös kovasti. Hyvä ompelupäivä. :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitti :) Vielä yhdenlainen hiharypytys pitää kokeilla, sitten lupaan vaihtaa aihetta. :D

   Poista